Foundation
Foundation

Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд България (БФДРМБ) е юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност, насочена към подобряване здравословното състояние и начина на живот на децата в България.

RMHC

Основаването на Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд България съвпада с отбелязването на първия McHappy Day™ в Макдоналдс на 20 ноември 2002 г. Фондацията подкрепя програми, насочени към подобряване на здравословното състояние и живота на децата в неравностойно положение и други детски каузи.

RMHC

В България от 2002 г. до сега, по време на кампаниите McHappy Day™ в Макдоналдс, от дарения и от продажба на HappyMeal™ са набрани и дарени значителни средства, изразходвани за медицинско оборудване и консумативи, строеж на детски център, ремонтни дейности и благоустрояване на специализираните отделения за деца с онкохематологични заболявания в България:

Клиника по детски и генетични заболявания към УМБАЛ “Св. Георги ”, Пловдив
Специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология към УМБАЛ “Св. Марина ”, Варна
Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания при УМБАЛ “Царица Йоанна“, ИСУЛ, София

Средства се набират в касичките за дарения на фондацията в ресторантите на Макдоналдс, както и по следната банкова сметка:

Банка ДСК, клон София
BIC: STSABGSF
Банкова сметка в лева: BG76STSA93001597492642

История на фондацията по света

През 1974 г. тригодишната Ким се разболява от левкемия. Родителите на детето се пренасят в болницата, за да са близо до него. По време на престоя си там те срещат много други родители, които също не могат да си позволят да наемат хотелска стая и да се издържат далеч от дома. Бащата на болното дете, Фред Хил, е състезател във футболния отбор на Филадерфия Ийгълд и с помощта на съотборниците си започва да набира средства в помощ на семействата на болните деца. Така футболният отбор, детската болница и ресторантите от веригата Макдоналдс решават да обединят усилията си и да създадат дом за близките на всички деца в болницата. Така е създадена първата Роналд Макдоналд къща.

През следващите години в различните държави отварят врати повече от 330 такива къщи за родителите на болни деца. За финансирането им се създава специална Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд (Ronald McDonald House Charities, RMHC). Средствата за нея се набират чрез благотворителни инициативи в ресторантите Макдоналдс, както и чрез индивидуални дарения.

Днес Фондацията поддържа над 685 програми в 65 държави по света. Дарила е значителни средства в помощ на значими благотворителни каузи в цял свят.

Повече информация за Благотворителната фондация за деца Роналд Макдоналд може да намерите на www.rmhc.org

Адрес на Благотворителната фондация за деца Роналд Макдоналд България
София 1582, Дружба 2, бул. „Проф. Цветан Лазаров” 48, тел: 960 40 20